top of page

המסתם האאורטלי, בקצרה

 
 
מבוא: המסתם האאורטלי ממוקם ביציאה מהלב, בין החדר השמאלי והאאורטה (אבי העורקים, הוותין). כול זרימת הדם מהלב אל הגוף חייבת לעבור דרכו. כמסתם, במצב פתוח עליו לאפשר זרימה חופשית של הדם מהלב אל הגוף. במצב סגור הוא אמור למנוע מכול זרימה של דם בכוון ההפוך, מהאאורטה חזרה לתוך הלב.
כאשר המסתם מוצר יווצר עליו מפל לחצים ושריר הלב יצטרך לעבוד כנגד לחץ דם גבוה יותר, עומס לחץ מגבר. במצב ההפוך, באם עליו יתרופפו והמסתם ידלוף, הרי חלק מהדם המוזרם אל הגוף יחזור מייד מהאאורטה לתוך הלב, והלב (החדר השמאלי) יעמוד בעומס נפח דם מיותר. בשני המקרים, בחלוף השנים, הלב כושל, ואז מופיעים סימני הסבל: קוצר נשימה, תעוקה, הפרעות קצב, עד כדי סכנת חיים.
האמצעים האבחנתיים: בדרך כלל האקו מספיק להערכת הבעייה במסתם. ה-CT וה- MRI נועדו בעיקר להעריך את מצב האאורטה. הצינטור את המצב המדויק של העורקים הכליליים. ברוב המקרים החולה יופנה לניתוח החלפת המסתם. סוגי המסתמים התותבים: שתי הקבוצות העיקריות הן המסתמים המכאניים והמסתמים הביולוגים.  המכאניים, בתמונה:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 יתרונם: הם חזקים מאוד, יש להם פרופיל זרימה טוב ויעילות רבה. תוחלת חייהם לא מגבלת. חסרונם: הם מחייבים טיפול בנוגדי קרישה, בד"כ קומדין. לקומדין יש סכנות משלו. כמו כן יש חולים השומעים את קול טריקת הדלתות, ולמיעוטם זה ממש מפריע.
המסתמים הביולוגים מבוססים על רקמות שנאספו מחיות: מסתם לב של חזיר, קרום לב של עגל ועוד, התפורים על מסגרת לקבלת מבנה כמעט מושלם. בתמונה מסתם של חברת אדוארדס מפריקרד עגל, בעמדתו בתוך הלב (מתוך עלון שלהם). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
מסתמים אלה שקטים מאוד, ואינם דורשים כלל דילול דם. חסרונם: יש להם בלאי, ובהדרגה כמעט כולם ידרשו החלפה חוזרת.כאשר משווים את סיכוני הניתוח החוזר לסיכוני מתן הקומדין לאורך שנים רבות, אין יתרון ברור לאחת מן הדרכים.
 לאחרונה קיימת בפיתוח שיטה להחלפת המסתם בצינטור (TAVI). מאושרת לשימוש בחולים שבניתוח רגיל הסיכון שלהם גבוה מאוד. מדובר רק על היצרות של המסתם. הגישה למסתם היא דרך צינטור, דרך אבי העורקים או דרך חוד הלב. המסתם עצמו הוא ביולוגי, ואין עדיין מעקב מספיק אחרי התוצאות. 
בחלק מהחולים עם אי ספיקה של המסתם ניתן לתקן אותו, במקום להחליפו. 
יש תותבים ביולוגים גם ללא המסגרת (stent-less ), ויש כאלה המגיעים כיחידה אחת יחד עם כול שורש האאורטה של החיה ממנה נאספו, ומשמשים להחלפת המסתם החולה יחד עם שורש האאורטה שלו.

לציין שאת רוב ניתוחי החלפת המסתם האאורטלי (ללא ניתוח מעקפים בנוסף) ניתן לעשות בגישה זעיר- פולשנית.

 

ניסיון אישי:

 

 

bottom of page